Afacerea ta HoReCA are nevoie de un sistem de ventilație

Posted by

Te-ai gândit vreodată să deschizi o afacere în domeniul HoReCa? Investiția inițială e mică și utilaje găsești și la mâna a doua, perfect funcționale. Ce poate fi mai ușor decât să devii proprietar peste o covrigărie sau o șaormerie? Nu-ți trebuie decât 4-5000 de euro. Costul de producție al unui covrig e, conform unor studii din industrie, în jur de 0.25 RON, în timp ce prețul de vânzare e de minim 1 RON dacă e covrig simplu, sau minim 1.5 RON dacă are semințe. O afacere cu profit de 400% – nimic nu poate fi mai tentant…

Totuși, multă lume omite faptul că o asemenea afacere are nevoie de o mulțime de autorizații și că nu își poate desfășura activitatea oriunde, în orice spațiu. Și cel puțin una dintre aceste autorizații privește ventilarea unității de producție – adică bucătăria, spațiul de producție al covrigilor, șaormei, mâncării la pachet etc. În cazul clădirilor moderne, construite în ultimii 11 ani (după aderarea României la Uniunea Europeană) sistemele sunt de cele mai multe ori deja incluse în proiectul inițial al clădirii. Dar atunci când vadul căruia vrei să te adresezi este așezat într-un cartier vechi, plin de „blocuri comuniste”, spațiile comerciale de la parter nu sunt prevăzute câtuși de puțin cu așa ceva. Deci va trebui să te gândești foarte serios la proiectarea și implementarea unui sistem de ventilație.

Un sistem de ventilație are două componente esențiale: ventilatorul și căile de aerisire. Amândouă sunt în mod egal de importante. Ventilatorul nu trebuie confundat cu unul casnic, cu picior, pe care îl pui lângă tine ca să te răcorească vara. Ventilatoarele care se folosesc în bucătăriile profesionale fac parte din clasa ventilatoarelor industriale și nu ai ce face cu ele acasă. Ca să vezi de ce sistem de ventilație vei avea nevoie pentru mica ta afacere va trebui să te adresezi unei companii specializată în sisteme de ventilație care îți va putea proiecta și furniza tot sistemul de ventilație.

În primul rând, în funcție de poziționarea spațiului comercial, de volumul bucătăriei și de intensitatea exploatării compania va ști să ofere cel mai potrivit ventilator. Astfel:

  • Poziționarea poate fi într-o locație traficată intens / mediu / slab (caz în care ar fi bine să vă gândiți mai degrabă la o afacere de tip catering): în funcție de caz vi se poate propune instalarea unui ventilator de exhaustare cu o capacitate de 2500 m³ / h (metri cubi pe oră) sau de 10000 m³ / h. Este evident că o bucătărie așezată la un vad intens traficat va găti non-stop, în timp ce una care aparține de o afacere de tip catering va găti numai în funcție de comenzi.
  • Volumul bucătăriei este foarte important și se calculează în mod normal după formula obișnuită l x L x h (lungime x lățime x înălțime). O bucătărie de hotel mic sau de pensiune, o șaormerie, pot avea câteva sute de metri cubi. Bucătăria unui hotel mare depășește ușor 1000 de m³. Aveți nevoie de un ventilator de exhaustare cu o capacitate de dislocare a aerului adaptată spațiului.
  • Intensitatea exploatării privește efectiv ceea ce urmează să fie gătit în bucătăria respectivă. O covrigărie produce multă căldură, și cam atât. În schimb o șaormerie produce un aer îmbibat de grăsimi și de fel de fel mirosuri, care necesită ventilatoare speciale, capabile să extragă acest gen de „aer greu”.

Dar aerul extras nu poate fi dat pur și simplu în afară. O șaormerie aflată la parterul unui bloc ajunge foarte rapid să-i „afume” pe cei care stau deasupra. De aceea, legislația prevede obligativitatea dotării unității alimentare cu sistemul de conducte de aerisire care să preia aerul evacuat pentru a-l transporta cât mai sus – obligatoriu dincolo de ultimul etaj, unde poate fi împrăștiat rapid de curenții de aer. Există mai multe tipuri de tubulatură de ventilație (izolată / neizolată, flexibilă etc.) dar cele mai comune soluții se bazează pe tubulatura rigidă de tip spiro. Tubulatura de tip spiro seamănă cu o foaie înfășurată, pentru că, de fapt, asta și e: o fâșie lungă de tablă, înfășurată prin fălțuire în așa fel încât să formeze un tub. De obicei materia primă este tablă de inox sau tablă zincată. Cele mai performante tubulaturi sunt realizate pe utilaje certificate de firma elvețiană Spiro Internațional, care e inventatoarea sistemului spiro prin fălțuire.

Pornind de la poziționare, volum și intensitatea exploatării ofertantul sistemului de ventilații va ști să recomande și cea mai bună configurație de tubulatură, în combinație cu cel mai potrivit ventilator. Diametrul tubulaturii (diametrul ∅ poate varia între 100 și 1250 mm) trebuie astfel calculat încât să nu fie nici prea larg, nici prea îngust. În primul caz se va consuma inutil curent electric, în cel de-al doilea sistemul nu va face față sarcinii pe care o are. Dimensionarea corectă trebuie făcută numai în funcție de sfatul și calculele specialistului și la final proiectul trebuie avizat de primărie.

Acestea sunt cele două componente esențiale ale unui sistem de exhaustare pentru bucătăriile profesionale. În realitate sistemul poate ajunge să fie extrem de complicat. Înainte de a porni afacerea ta HoReCa vorbește cu un consultant din domeniul ventilației industriale pentru a-ți putea face o idee de cost legată de sistemul de ventilație. Nu știi la cine să apelezi? Te așteptăm cu consultanță gratuită la Ventsys Instal, pentru că suntem unul dintre liderii principali ai pieței sistemelor de ventilații.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *