Perdele de aer 101: ghidul curiosului

Posted by

Scurtă introducere: ce este o perdea de aer?

O perdea de aer este un echipament care permite emiterea unui flux continuu de aer pe toată deschiderea unei uși de acces care separă o zonă climatizată de una neclimatizată. Cel mai adesea o perdea de aer se montează deasupra ușii de acces, dar există și cazul în care instalarea se face pe verticală, echipamentul fiind montat pe o latură a ușii.

O perdea de aer împiedică pătrunderea aerului rece (sau prea cald) de afară, praful, insectele, mirosurile etc.
Fig. 1: O perdea de aer împiedică pătrunderea aerului rece (sau prea cald) de afară, praful, insectele, mirosurile etc.

Dintre aplicațiile uzuale ale perdelelor de aer amintim:

  • Industrie: există industrii, fabrici, ateliere etc. în care e necesară menținerea unei temperaturi constante. Rolul unei perdele de aer industriale va fi de a separa mediul interior de cel exterior, sau diverse zone climatizate diferit din interiorul incintei. În cazul zonelor cu temperatură scăzută (ex. depozite, camere frigorifice) perdeaua se instalează pentru a minimiza pierderile de temperatură cauzate de trafic.
  • Comercial: în magazine, malluri, hypermarketuri etc. unde se înregistrează un trafic permanent de persoane și un permanent du-te vino de persoane o perdea de aer ajută la menținerea temperaturii climatizate din interior.
  • În spitale, școli și alte medii care necesită o grijă deosebită pentru curățenie: perdeaua se instalează întotdeauna de partea „curată” a intrării (adică pe interior), făcând astfel imposibilă pătrunderea insectelor și a prafului de afară.

Cum funcționează o perdea de aer?

De la fizică (principiul zero al termodinamicii) știm că atunci când două sisteme termodinamice intră în contact va avea loc un schimb de energie care va duce în cele din urmă la egalizarea temperaturii.

O perdea de aer împiedică, pur și simplu, intrarea în contact a două sisteme termodinamice diferite, altfel zis menține separat aerul care se află de o parte a deschiderii de cel care se află de cealaltă parte a deschiderii. Instalată corect, o perdea de aer este eficientă chiar și în condițiile în care deschiderea ușii este în bătaia unui vânt moderat (dar nu și în cazul unui vânt puternic).

Eficiența unei perdele de aer poate fi calculată după ecuația

E = (Qb-Qa)/Qb, unde

E = eficiența energetică,
Qa = schimbul de energie (energia pierdută din interior) în cazul montării unei perdele de aer, inclusiv energia consumată de perdea
Qb = schimbul de energie fără perdeaua de aer.

Firește, cu cât E este mai aproape de 1, cu atât perdeaua de aer este mai eficientă. 1 este imposibil de atins, fiind, practic, echivalentul unei uși închise.

Bine de știut: deși poate părea imposibil, pot exista situații în care E < 0, altfel zis nu doar că perdeaua de aer are eficiență 0, dar eficiența ei poate negativă. Această situație se întâlnește atunci când perdeaua de aer e montată prost. În cazurile normale eficiența unei perdele de aer trece de 0,7-0,8 (echivalentul unei reduceri de 70-80% a schimbului de energie între mediul intern și cel exterior). Aceste valori sunt prezentate în graficul de mai jos:

O perdea de aer montată incorect mai mult încurcă decât ajută
Fig 2: O perdea de aer montată incorect mai mult încurcă decât ajută

Ce factori pot compromite performanța unei perdele de aer?

  • Vântul: în funcție de orientarea clădirii, ușa de acces poate fi așezată spre o zonă „bătută de vânt”. Nu vorbim neapărat de clădiri așezate pe vârf de munte, e suficient să fie vorba de clădiri așezate în intersecții largi în care se pot forma cu ușurință curenți de aer.
  • Clădiri prost construite, prost izolate, în cazul cărora una sau mai multe perdele de aer nu pot împiedica transferurile de energie din alte părți decât prin ușa / ușile de acces.
  • Atunci când diferențele de temperatură între mediul exterior și cel interior sunt extreme, eficiența unei perdele de aer scade corespunzător.
  • Camerele și ușile foarte înalte creează un efect de aspirație greu de contracarat. Gama de perdele de aer Wing oferită de Ventsys poate asigura un flux de aer de maxim 4,2 metri înălțime, ceea ce este suficient pentru 95% din aplicațiile uzuale.
  • Când nu se respectă recomandările producătorilor cu privire la instrucțiunile de operare și mentenanță.
  • Când există un sistem de control prost implementat care nu se coordonează corect cu deschiderea ușii de acces.
  • În cazul în care rolul perdelei de aer e acela de a izola o cameră frigorifică (sau ceva similar) ar trebui instalată pe dinafară, deoarece ventilatorul, care consumă energie și se încălzește, tinde să se „aburească”, să formeze gheață și în cele din urmă să se deterioreze. Când rolul perdelei e acela de a preveni scurgerea de căldură dintr-un mediu încălzit (de pildă, iarna) ea trebuie montată pe interior.
  • Dacă perdeaua de aer nu acoperă în întregime deschiderea ușii (sau înălțimea, în cazul instalărilor pe verticală) atunci mai bine nu se instalează.
  • Dacă în încăperea care se dorește a fi izolată funcționează și un ventilator cu rol principal de evacuare (de pildă evacuarea mirosurilor sau a fumului) perdeaua de aer își pierde din eficiență deoarece se creează o presiune negativă a aerului care va face ca puterea jetului de aer trimis de perdeaua de aer să fie mai puternică aproape de grilă și mult mai slabă jos. Astfel, aerul de afară se va strecura în interior pe sub jetul de aer al perdelei, la nivelul podelei.

De asemenea, e bine de știut că o perdea de aer nu este un aparat de aer condiționat! Chiar dacă există perdele de aer cald electrice, ele nu au – ca în cazul aparatelor de aer condiționat – rolul de a încălzi aerul dintr-o încăpere. Funcția de încălzire ajută doar la scopul pentru care a fost proiectată perdeaua, și anume izolarea termică a ariei încălzite.

Tipuri de perdele de aer

Există trei tipuri principale de perdele de aer: perdele de aer în recirculare, perdele de aer electrice și perdele de aer cu apă. Iată, pe scurt, care sunt diferențele dintre ele.

  • Fig. 3: Cum funcționează o perdea de aer în recirculare
    Fig. 3: Cum funcționează o perdea de aer în recirculare

    Perdele de aer în recirculare: sunt cel mai dificil de instalat, pentru că implică nu doar montarea echipamentului (unitatea centrală) care creează jetul de aer ci și proiectarea tubulaturii care recuperează aerul și îl repune în circulație. În instalările tipice aerul care formează perdeaua este captat la capătul de jos al perdelei și, printr-un sistem de ventilație din care nu lipsesc cutia plenum și tubulatura proiectată adecvat, este retrimis către unitatea centrală care îl repune în circulație cu ajutorul unui ventilator. Aerul expulzat este la aceeași temperatură cu cel absorbit. În 99% din cazuri acestea sunt prevăzute încă din faza de proiect a unei construcții.  [Pentru mai multe informații vizualizați gama de perdele de aer în recirculare oferite de compania noastră.]

  • Perdele de aer cald electrice: sunt perfecte pe timp de iarnă. Rolul lor e de a emite o barieră de aer încălzit, care „sigilează” termic spațiul dorit. Aerul este absorbit pur și simplu din exterior, dar încălzit cu electricitate și expulzat în afară. Acestea sunt cel mai ușor de instalat (practic, se instalează la fel de ușor ca un aparat oarecare de aer condiționat) dar sunt și cele mai costisitoare deoarece consumă electricitate atât pentru funcționarea ventilatorului care generează curentul de aer, cât și pentru încălzirea curentului de aer.
  • Perdele de aer cald pe apă: diferența principală față de cele electrice este că încălzirea aerului se face cu agent termic (apă caldă). Principiul de funcționare este același, dar trebuie avut în vedere că echipamentul trebuie să fie conectat la o sursă adecvată de apă. [Răsfoiți oferta noastră aici: https://vent-sys.ro/13-perdele-de-aer-cald-pe-apa ]

Pe lângă aceste trei tipuri uzuale, mai putem aminti:

  • Perdele de aer ambientale: acestea preiau aerul din ambientul exterior și nu fac altceva decât să creeze un jet (o „perdea”) de aer până când utilizatorul oprește funcționarea. Se mai numesc și „perdele de aer fără încălzire”. Sunt mai puțin eficiente iarna, dar sunt foarte eficiente împotriva prafului, mizeriilor, polenului și insectelor. Aerul expulzat este la aceeași temperatură cu cel absorbit.
  • Perdele de aer cald pe gaz: rolul agentului termic este preluat de gaz. Sunt mai puțin utilizate în România.
  • Perdele de aer cald cu abur.

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre perdelele de aer

  1. Pentru utilizatorii industriali: o perdea de aer industrială creează un mediu de lucru confortabil, împiedică formarea curenților de aer, iarna ține departe aerul rece de afară, în timp ce vara păstrează temperatura climatizată la interior. De asemenea, o perdea de aer maximizează eficiența energetică și conservarea de energie.
  2. Costul unei perdele de aer se amortizează rapid deoarece se reduce factura cauzată de pierderea de energie. Studiile arată că în cazul unei perdele de aer corect montate și instalate amortizarea durează cel mult 2 ani (24 de luni).
  3. Pentru a maximiza din punct de vedere energetic eficiența perdelelor de aer, ele ar trebui incluse în construcții încă din faza de proiect. În destul de multe cazuri instalarea unei perdele de aer după finalizarea construcției implică realizarea unor compromisuri. Dacă vorbim de perdele de aer în recirculare sau perdele de aer cald pe apă, acestea sunt cel mai dificil de montat după finalizarea construcției, deoarece pot implica modificări structurale ale spațiilor de acces.
  4. Indiferent dacă vorbim de instalarea unei perdele de aer într-o construcție nouă sau una deja existentă, trebuie respectate câteva principii de bază. În primul rând lățimea perdelei de aer trebuie să acopere toată lățimea (sau înălțimea, în cazul montării verticale) ușii și fluxul de aer să acopere toată înălțimea (sau lățimea, în cazul montării verticale) ușii. Alți factori care merită luați în calcul sunt orientarea (Nord/Sud, Est/Vest), expunerea la vânt, volumul de trafic înregistrat în mod uzual pe ușa respectivă, tipul zonei de intrare.
  5. Perdelele de aer fără încălzire sunt utilizate mai ales în proiectele unde e nevoie de izolarea unei arii cu temperatură scăzută (de pildă un depozit frigorific sau alt spațiu cu temperatură redusă).
  6. În cazul în care aspectul este un criteriu de alegere important (de pildă în cazul aplicațiilor comerciale: magazine, boutique-uri, restaurante etc.) există două soluții potrivite: fie alegeți un model de perdea de aer cu un design elegant, fie să utilizați o perdea de aer care poate fi încastrată în tavan. Totuși, trebuie să aveți în vedere că atunci când alegeți o asemenea soluție trebuie ca aerul să aibă suficient spațiu pentru a crea fluxul necesar perdelei de aer, să existe acces ușor la alimentarea electrică și mai ales să puteți asigura unui specialist depanator accesul ușor la aparat în vederea operațiunilor de mentenanță. De aceea e mult mai comod să alegeți o perdea de aer Wing cum puteți găsi în oferta Ventsys.
  7. Mai ales în cazul unor medii exigente e bine să alegeți niște echipamente recunoscute pentru durata lungă de viață și robustețe, ușor de instalat și de conectat.
  8. Pentru eficientizarea consumului energetic, se poate controla prin telecomandă viteza ventilatorului și fluxul de aer. În cazul clădirilor în care traficul nu e constant perdeaua de aer poate fi activată prin senzori la deschiderea ușii.

Concluzii

Acum, dacă ați aflat aproape tot ce vă interesa legat de funcționarea, montajul și costurile unei perdele de aer, vă invităm să căutați echipamentul potrivit cerințelor dvs. pe rubrica de perdele de aer de pe Ventsys Instal – unul dintre cele mai mari magazine online cu tematică HVAC din România. Nu uitați că o perdea de aer corect instalată:

  • Reduce factura de energie
  • Se amortizează relativ rapid
  • Ajută la crearea unui ambient plăcut
  • Ține la distanță praful, mizeriile și insectele

De asemenea vă reamintim că specialiștii Ventsys vă stau la dispoziție pentru orice informație de natură tehnică. Urmăriți blogul nostru pentru postările viitoare și nu uitați să vă abonați la postări pe una din rețelele sociale pe care suntem prezenți (Facebook, LinkedIn).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *