Doriți să vă modernizați casa, sera sau altă proprietate, auziți mereu fel de fel de discuții despre pompele de căldură, dar nu știți concret ce sunt acestea? Ați ajuns unde trebuie: în acest ghid vom detalia tot ce trebuie să știți despre o pompă de căldură.
O pompă de căldură este un echipament care transferă căldură dintr-un loc în altul. Pompele de căldură realizează acest transfer folosindu-se de principiile termodinamicii prin implementarea conceptelor de „transfer termic”, „energie termală” și „surse de căldură”.
Pompele de căldură sunt folosite adeseori pentru a ajuta la încălzirea caselor sau a serelor în lunile mai reci. De asemenea, vara pot fi folosite pentru răcire prin instalarea unui sistem cu ciclu invers.
Există mai multe tipuri de pompe de căldură, în funcție de sursa de energie termică, dar toate au componente similare: o sursă de căldură (de obicei o unitate exterioară) și un condensator (unitate interioară). Unitatea exterioară extrage energia termică din mediu printr-un proces de refrigerare numit „compresie”.
Acest proces de compresie necesită energie electrică; prin urmare, este nevoie o sursă de căldură auxiliară. Unitatea interioară utilizează un proces de expansiune a gazelor sau a lichidelor pentru a elibera energia termică stocată înapoi în casă sau în seră, fie sub formă de aer cald, fie sub formă de apă caldă.
Dar cum funcționează o pompă de căldură?
O pompă de căldură funcționează ca orice alt aparat frigorific. Utilizează un compresor pentru a extrage energia termică din mediu și un condensator pentru a o elibera înapoi în mediu. Doar că, în acest caz, locul de unde este transferată energia termică este întotdeauna mai cald decât locul în care este transferată.
De aceea se numește „pompă de căldură”, pentru că se consideră că „pompează” căldură. Acest lucru poate fi explicat cu un exemplu: în timpul iernii o pompă de căldură poate fi folosită pentru a transfera energie termică din aerul exterior în interiorul locuinței. Sună paradoxal, dar acest lucru funcționează deoarece aerul exterior este adesea mai cald decât aerul din interior, iar inversul este valabil în timpul verii.
O pompă de căldură transferă energie termică utilizând unul dintre cele două mecanisme – compresia gazului frigorific sau compresia vaporilor.
Puteți instala singur o pompă de căldură?
Puteți instala singur o pompă de căldură dacă sunteți un pasionat de bricolaj. Cu toate acestea, este foarte recomandat să angajați un antreprenor profesionist HVAC sau un instalator care să o facă pentru dvs. Dacă nu știți ce faceți, puteți provoca distrugeri grave atât echipamentului, cât și casei. În ceea ce privește costul instalării unei pompe de căldură, acesta va varia în funcție de locul în care locuiți, de dimensiunea sistemului și de tarifele practicate de instalator.
Care este diferența dintre pompele de căldură și aparatele de aer condiționat?
În multe privințe, pompele de căldură și aparatele de aer condiționat sunt destul de asemănătoare. Ambele aparate folosesc un mecanism de refrigerare pentru a transfera energia termică dintr-un loc în altul.
Cu toate acestea, există câteva diferențe cheie între ele. Cea mai importantă diferență este că pompele de căldură pot fi folosite atât pentru a încălzi, cât și pentru a răci casa, în timp ce aparatele de aer condiționat sunt folosite în mod tradițional doar pentru a răci, deși în ultima vreme tot mai multe aparate au și funcție de încălzire – funcționând de facto, astfel, ca niște pompe de căldură de tip „aer – aer”. Aparatele de aer condiționat folosesc un proces de compresie pentru a extrage energie termică din aerul exterior și un agent frigorific pentru a o transfera în interior. În schimb, pompele de căldură utilizează un proces de expansiune și compresie pentru a extrage energia termică din aerul exterior și a o elibera în interior.
Denumirea pompei de căldură semnifică sursa de energie termică. De pildă o pompă de căldură de tip „apă-aer” înseamnă că poate prelua căldura din apă (de regulă, din apa freatică) și o poate transfera în aerul cu care se încălzește locuința.
Avantajele folosirii unei pompe de căldură instalată ieftin
Pompele de căldură sunt mai ieftine de instalat decât alte sisteme de încălzire. Acest lucru se datorează în principal faptului că costul de instalare al unei pompe de căldură este mai mic decât cel al altor sisteme de încălzire.
De asemenea, costul operațional al unei pompe de căldură este mai mic decât cel al altor sisteme, ceea ce o face mai accesibilă pe termen lung. Alte beneficii cheie includ:
- Întreținere ușoară: pompele de căldură sunt destul de ușor de întreținut în comparație cu alte sisteme de încălzire.
- Nu trebuie să curățați și să reparați unitatea frecvent ca în alte sisteme, atâta timp cât înlocuiți filtrul de aer la câteva luni și întrețineți sistemul o dată pe an.
- Mai puține emisii de carbon: pompele de căldură folosesc mai puțin carbon decât alți combustibili fosili, rezultând mai puține emisii de carbon.
- Reduce costurile de încălzire: pompele de căldură sunt mai eficiente decât alte sisteme de încălzire și sunt folosite atât pentru încălzirea, cât și pentru răcirea casei tale.
- Interval mai larg de temperatură de funcționare: o pompă de căldură poate fi funcțională la un interval de temperatură mai larg decât alte sisteme.
Dezavantajele utilizării unei pompe de căldură
În ciuda atractivității lor, utilizarea unei pompe de căldură are unele dezavantaje. Acestea includ:
- Necesită instalare: o pompă de căldură necesită un proces de instalare și o unitate exterioară. Acest lucru poate fi un dezavantaj dacă doriți să utilizați temporar sistemul.
- O tensiune electrică ridicată la pornire și oprire: o pompă de căldură poate necesita un flux de curent electric de pornire și oprire mai mare decât alte sisteme, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de un întrerupător mai mare pentru a preveni o suprasarcină electrică.
Cele mai accesibile și ușor de instalat sunt, fără îndoială, pompele de căldură aer-aer. Cele care au ca sursă primară de energie solul sau apa freatică sunt eficiente dar necesită montaje laborioase și costisitoare. Avantajul lor e dat de faptul că pot funcționa chiar și în condițiile în care temperatura exterioară e de -40º C. Pentru zonele temperate din România, totuși, nu e nevoie de instalații atât de complexe, o pompă de căldură de tip aer-aer fiind suficientă pentru rezolvarea tuturor necesităților. La modul ideal instalarea pompei de căldură se poate combina cu instalarea de panouri fotovoltaice în așa fel încât consumul de curent electric necesar funcționării instalației să provină din sursă regenerabilă.
La Ventsys oferim din stoc toată gama de pompe de căldură Daikin Altherma. Putem instala și consilia. Apelați cu încredere la specialiștii noștri!