Sezonul de vară se apropie cu pași repezi, ceea ce ne face să vă oferim un mic ghid pe baza căruia să faceți o alegere potrivită a unui aparat de aer condiționat de calitate. De altfel nu e un secret că pe magazinul nostru Vent-sys.ro oferim aparate de aer condiționat Mitsubishi, care sunt unanim apreciate ca fiind printre cele mai performante, și mai ales fiabile, la nivel mondial. Calitatea japoneză nu se dezminte.
În cele ce urmează însă vă vom oferi niște sfaturi generale, valabile indiferent de alegerea pe care doriți să o faceți.
Ce așteptări trebuie să ai de la un aparat de aer condiționat?
Toată lumea știe că scopul principal al unui aparat de aer condiționat e acela de a reduce temperatura ambientală dintr-o cameră, o casă, un birou etc. Dar alte funcții principale la care trebuie să ne așteptăm din partea unui aparat de calitate sunt cele de filtrare a aerului și de dezumidificare.
În plus, aparatul de aer condiționat e recomandat de multe ori pacienților suferind de alergii, astm sau alte probleme respiratorii (ceea ce nu ne scutește de obligația de a aerisi regulat camerele, deschizând fereastra, chiar dacă avem instalat un aer condiționat).
Funcții principale A/C
– Scăderea temperaturii ambientale
Aerul devine mai sănătos și mai plăcut. E important ca între temperatura din interior și cea din exterior să fie o diferență de circa 7°C, în caz contrar riscând fie să suferim un șoc termic când ieșim afară, fie să prindem o răceală zdravănă când intrăm la interior. Ideal e ca diferența interior/exterior să fie între 3-5 °C.
– Filtrarea aerului
Aerul poate fi filtrat de mai multe ori pe oră, permițând astfel reținerea prafului, a polenului și a bacteriilor. Trebuie să verificați că aparatul de aer condiționat pe care doriți să-l achiziționați e dotat cu funcția de filtrare. Aparatele performante, cum sunt și cele de la Mitsubishi Electric din oferta Ventsys Instal, au filtru antialergeni, filtru antibacterian, filtru antipraf, filtru dezodorizant.
– Dezumidificator
Valoarea umidității e un factor determinant al felului în care resimțim căldura ambientală, de aceea funcția de dezumidificare este una cheie. Aparatele pot fi mai mult sau mai puțin performante, calitatea lor rezultând dintr-o capacitate mai ridicată de extragere litri / oră (în general 1-4 litri / oră).
– Încălzire pe timp de iarnă
Pentru a putea beneficia de această funcție aparatul trebuie să fie reversibil. Un aparat bun poate asigura încălzirea unei încăperi la un cost decent.
Tipuri de aparate pentru utilizare casnică
– Aparatele de tip monobloc
Aceste aparate de aer condiționat pot fi portabile (adică le puteți deplasa din cameră în cameră) sau murale, putând fi montate pe perete. Principiul lor de funcționare e foarte simplu: ele emit în interiorul camerei în care sunt așezate aer rece și evacuează aerul cald în afara camerei cu ajutorul unui tub / unui burlan de evacuare care de obicei se scoate prin fereastră sau prin zid. În general nu pot răci o încăpere / un spațiu cu o suprafață mai mare de 25 mp. Avantajul lor e că pot fi mutate din loc în loc, dezavantajul e că trebuie să faceți amenajări speciale la ziduri sau la ferestre pentru a fi eficiente. Dacă se scoate pur și simplu tubul de evacuare pe fereastra întredeschisă, eficiența lor scade drastic, nefiind cu mult mai performante decât un simplu ventilator.
– Aparatele de tip split
Sunt aparatele de aer condiționat cele mai vizibile, compuse din două sau mai multe unități: o unitate exterioară pentru evacuarea aerului cald și una sau mai multe unități interioare (caz în care vorbim de aer condiționat multisplit). Pot asigura climatizarea întregii case și sunt mult mai performante decât aparatele monobloc. În plus sunt și mai silențioase.
Aparatele de aer condiționat de tip split pot fi și ele de mai multe feluri:
- aparate murale: cele mai obișnuite, care se instalează pe zid;
- aparatele de tip consolă: se montează la nivelul solului (ca un calorifer) și permit flux simplu sau dublu de aer (cum e instalația de A/C dintr-un automobil)
- aparate de tip duct: se instalează pe plafon și permit realizarea unei estetici plăcute la interior. Instalarea lor nu e facilă, dar sunt excelente pentru spațiile de tip magazin, boutique etc.
Ce trebuie să urmărim atunci când alegem un aparat de aer condiționat?
Verificați cu atenție notorietatea brandului, calitatea aparatelor sale și oferta de service
E o realitate: la ora actuală piața oferă de toate pentru toți, de la aparate proaste și ieftine, care se strică garantat imediat după primii 2-3 ani de exploatare (în general perioada de garanție), până la aparate extrem de performante și scumpe. Totuși, mărcile consacrate – cum e și Mitsubishi Electric – care au o tradiție în spate și sunt recunoscute pe piață la nivel mondial, investesc constant în cercetare și dezvoltare, astfel încât aveți garanția că tehnologiile lor sunt performante și aduse la zi. Aparatele lor pot fi servisate mai ușor, piesele sunt mai ușor de găsit. Rețeaua de distribuție e mult mai dezvoltată decât în cazul brandurilor no-name/OEM, care nu oferă adeseori alt avantaj competitiv decât prețul foarte scăzut. În funcție de bugetul pe care îl aveți, încercați să citiți pe siturile consacrate recenzii și păreri ale utilizatorilor cu privire la brandurile care vă interesează. Nu vă lăsați induși în eroare de recenziile favorabile ale unui singur model. Citiți recenziile mai multor modele. Unii producători no-name/OEM se pot lăuda cu componente produse de mărci consacrate: nici aici nu trebuie să vă lăsați induși în eroare, fiind vorba de componente depășite moral, cu tehnologie de multe ori învechită, deși perfect funcțională. Niciodată un brand consacrat nu va vinde tehnologie recentă unui producător no-name/OEM. Dacă alegeți totuși să cumpărați un model mai ieftin de la un producător no-name/OEM, asigurați-vă că se bucură de recenzii bune din partea utilizatorilor.
De câți BTU aveți nevoie?
Deși am putea crede că una dintre greșelile frecvente pe care le face multă lume e că își cumpără aparate prea mici pentru volumul pe care trebuie să-l răcească (ceea ce e adevărat), nu aceasta e greșeala cea mai gravă pe care o puteți face atunci când achiziționați un aparat de aer condiționat. O altă greșeală frecventă e aceea de a cumpăra un aparat de aer condiționat prea puternic pentru volumul camerei / spațiului. Explicația? Aparatul va evacua mai repede căldura din casă, dar nu va reține și umiditatea de o manieră eficientă. Ceea ce va duce la uzura mai rapidă a compresorului. Cel mai bine e să vorbiți cu un specialist pentru a determina puterea optimă a aparatului care vă trebuie (măsurată în BTU / oră). Puterea potrivită poate depinde de mai mulți factori, precum dimensiunea spațiului, felul în care e amenajat, înălțimea plafoanelor, suprafața ferestrelor, izolația și orientarea după soare, dar ca ghid general puteți să vă orientați după tabelul de mai jos:
Puterea aparatului* | Suprafața care trebuie răcită** |
---|---|
6000 BTU/h | 15 mp |
7000 BTU/h | 17,5 mp |
8000 BTU/h | 22,5 mp |
9000 BTU/h | 25 mp |
10 000 BTU/h | 27,5 mp |
12 000 BTU/h | 32,5 mp |
14 000 BTU/h | 37,5 mp |
18 000 BTU/h | 47,5 mp |
* de obicei puterea e indicată în BTU, dar e vorba de BTU / oră | |
** cifra e orientativă și este indicată în cazul unui spațiu gol (cameră, casă, birou etc.) situat în București și înălțimea standard 2,40m; e posibil ca în cazuri concrete (de pildă, dacă în încăpere se află calculatoare) să fie nevoie de putere suplimentară. |
Consumul unui aparat de aer condiționat depinde de puterea sa exprimată în BTU / oră. Un aparat de aer condiționat A++ 9000 BTU care funcționează pe funcția „răcire” 8 ore / zi timp de 90 de zile consumă cca. 550-600 kWh (ceea ce înseamnă că va crește factura la energie cu cca. 300 de lei pe an).
Tehnologia inverter: da!
Aparatele obișnuite încep să funcționeze de îndată ce temperatura ambientală depășește o valoare predeterminată și se opresc atunci când această valoare e atinsă din nou. Ele consumă o cantitate foarte mare de energie deoarece compresorul trece de la un consum inexistent la o activitate susținută. Din această cauză are loc un consum de energie mai mare. Dacă vă interesează un aparat eficient energetic și puteți cheltui ceva mai mult decât pe un model obișnuit, trebuie să alegeți un model cu tehnologie inverter.
La un asemenea aparat compresorul pornește, apoi accelerează până la atingerea puterii maxime. După aceea își reduce gradual viteza pâna la momentul la care temperatura dorită e pe cale să fie atinsă. Veți reuși astfel să atingeți o temperatură mai stabilă și veți economisi cca. 10-15% la factura de energie. Practic, tehnologia inverter ajută aparatul să coreleze permanent puterea la care funcționează cu obiectivul stabilit. Un aparat de aer condiționat obișnuit poate rata „ținta” de temperatură chiar și cu 3ºC, pe când un aparat cu inverter nu prezintă niciodată o eroare mai mare de 1ºC. Totuși, e bine să luați în calcul cu atenție puterea aparatului dorit înainte de achiziție. Un aparat prea slab va trebui să lucreze mai mult pentru atingerea temperaturii dorite, ceea ce înseamnă că va consuma mai multă energie decât un aparat obișnuit (fără inverter), dar potrivit pentru spațiul vizat.
Întreținerea
Un aparat neîntreținut poate consuma cu până la 20% mai mult decât unul întreținut periodic. Anumite operațiuni, cum ar fi curățarea filtrelor sau curățarea de praf a carcasei unității exterioare, o puteți face și dumneavoastră fără probleme. Odată la 2 ani e indicat să chemați un tehnician service care să facă operațiuni mai complicate, cum ar fi verificarea freonului și igienizarea generală a aparatului. Nu faceți economie la operațiunile de service: un aparat de calitate, așa cum sunt și aparatele de aer condiționat propuse de Mitsubishi Electric, poate funcționa fără probleme 20 de ani dacă e servisat periodic, fără să fie nevoie să înlocuiți vreo piesă la el. Pe de altă parte, un aparat ieftin și de calitate slabă chiar dacă e întreținut periodic vă poate provoca probleme încă din primii ani de utilizare (în general după trecerea perioadei de garanție). Iar problemele posibile nu vor fi deloc ieftine: înlocuirea unui condensator ars – cca. 150 RON (manoperă inclusă); înlocuire compresor – minim 500 RON (manoperă inclusă) etc. etc. etc.
Concluziile noastre
Ca pe orice altă piață tehnologică, oferta este variată, „pentru orice buzunar”. Cum la ora actuală 90% din tehnologia electro-casnică pe care o folosim e fabricată în China, diferența dintre aparate nu e dată de locul de origine al aparatului, ci de procesele și procedurile tehnologice, controalele de calitate, investiția în cercetare-dezvoltare-inovație etc. Or, numai brandurile reputate asigură așa ceva. Pe cale de consecință oferta lor e mereu în avangarda pieței de profil, chiar dacă e, câteodată, sensibil mai scumpă decât a brandurilor de care nu a auzit nimeni. Dacă doriți să faceți o alegere de care să vă bucurați o lungă perioadă de acum încolo noi vă invităm să alegeți un aparat A/C Mitsubishi din oferta Ventsys Instal.